Radio Lokaal 7

[

Listen Live

]

1+1+1 = Lokaal 7 Lokaal 7 is ontstaan door de gemeentelijke herindeling, waarbij 7 kernen samensmolten tot ??n gemeente. Binnen de nieuwe Gemeente Sint-Michielsgestel opereert dus nu 1 lokale omroep voor alle zeven kernen. Deze zeven kernen zijn: Berlicum, Den Dungen, Gemonde, Gestel, Halder, Maaskantje en Middelrode. De Gemeente Sint-Michielsgestel telt ongeveer 28.000 inwoners. (Foto; onthulling "nieuwe" logo Lokaal 7 door de Burgemeester) De drie voorlopers: - Vereniging Lokale Omroep Den Dungen / VLOD - Stichting Lokale Omroep Berlicum /... See more

(073)5037036
Stichting Lokale Omroep St. Michielsgestel/Lokaal 7 t.a.v. de heer Leo de Graaf, secretarisPastoor van de Boomstraat 10a 5258 GE Berlicum (NBr)
1+1+1 = Lokaal 7

Lokaal 7 is ontstaan door de gemeentelijke herindeling, waarbij 7 kernen samensmolten tot ??n gemeente. Binnen de nieuwe Gemeente Sint-Michielsgestel opereert dus nu 1 lokale omroep voor alle zeven kernen.

Deze zeven kernen zijn:

Berlicum, Den Dungen, Gemonde, Gestel, Halder, Maaskantje en Middelrode.

De Gemeente Sint-Michielsgestel telt ongeveer 28.000 inwoners.

(Foto; onthulling "nieuwe" logo Lokaal 7 door de Burgemeester)

De drie voorlopers:

- Vereniging Lokale Omroep Den Dungen / VLOD

- Stichting Lokale Omroep Berlicum / SLOB

- Gestelse Lokale Omroep Stichting / Radio Benelux

Vereniging Lokale Omroep Den Dungen

Begin jaren tachtig was radiopiraterij enorm populair. Piraat Toon ?Keno? deed een opvallend voorstel aan burgemeester Speentjes: ?Als u zorgt voor legale radio, dan stop ik met Keno?. De burgemeester gaf hierop een positief antwoord en zo was Den Dungen een piraat armer en een Lokale omroep rijker.

Op 28 april 1982 vond de offici?le oprichting plaats, de eerste uitzending vond plaats op 5 mei 1982 in samenwerking met de ORVA, de ziekenomroep in ?s-Hertogenbosch. Zo werden de eerste maandelijks uitzendingen van 1 uur gemaakt. Een spannende gebeurtenis, temeer omdat radio Den Dungen ??n van de eersten in Nederland was!

Na enige tijd ging Radio Den Dungen zelfstandig opereren. Zo ontstond een eigen studio samen met de ?Drie Donken Blaaskapel? in de ?Kleuterhof?. De Dorpsomroep Den Dungen bleek een succes. Met behulp van subsidie, sponsoring en contributie van leden kon de nodige nieuwe apparatuur aangeschaft worden. Zo werd in de loop van de tijd de zendtijd uitgebreid van een uur per maand naar twintig uur per week!

In 1988 verhuisde de studio naar sportzaal ?Het Schotsveld? en vierde de Lokale Omroep vanuit daar haar tienjarig bestaan met dagvullende feestprogramma?s.

Radio Den Dungen werkte niet alleen vanuit de studio maar zocht het nieuws ook vaak op. Op lokatie! Zeer succesvol waren de televisie uitzendingen van de Jaaroverzichten. Dan was het muisstil op straat.

Toch komt aan Radio Den Dungen een eind als in 1996 het besluit wordt genomen om te fuseren met de Lokale Omroep van Berlicum.

Stichting Lokale Omroep Berlicum

Nadat de piraterij ook in Berlicum een halt was toegeroepen, ontstond direct de behoefte om toch een eigen stem te kunnen laten horen. Een stem met nieuwtjes uit de straat, de buurt en de naaste omgeving. Zo kon het gebeuren dat een paar mensen opstonden en gingen informeren naar een legaal radiostation voor Berlicum. Dit bleek echter niet eenvoudig. Er werd gezocht naar huisvesting, apparatuur, vergunningen, bestuursleden en medewerkers en vooral naar erkenning bij het gemeentebestuur.

Pas in 1984 werd vanuit de gemeente verzocht een stukje programma te laten horen aan de commissie Welzijnszaken. Dit viel in goede aarde, want niet veel later kwam het verzoek om ook voor de gemeenteraad een voorbeeldprogramma te maken. Hierdoor werd de gemeente overtuigd dat het oprichten van een lokale radiozender bestaansrecht had. Na het verwerken van een hoop administratieve en wettelijke voorschriften kwam op 18 oktober 1984 de verlossende brief: de Lokale Omroep Berlicum kreeg een vergunning om 24 uur per dag, 7 dagen per week radioprogramma?s uit te zenden.

Met feestelijk vertoon vond de eerste uitzending plaats vanuit Sporthal ?De Run?. Deze ruimte voldeed niet en daarom werd hard gezocht naar een alternatief. Uiteindelijk was toenmalig voorzitter Jo v.d. Mosselaar bereid om zijn garage op te offeren en om te bouwen tot de studio van de Lokale Omroep. Snel daarop werden de programma?s ook uitgebreid.

Toch waren er klachten dat de omroep niet was te ontvangen in het buitengebied. Na veel formaliteiten ging de Lokale Omroep dan ook de ether in op 107,4 FM. De zendmast mag geplaatst worden op de St. Petruskerk. De frequentie 107,4 FM moest wel gedeeld worden met de Lokale Omroep in Den Dungen.

Op 3 januari 1988 kwam de eerste televisie uitzending. Hierna zouden er meerdere volgen want vanaf 1989 wordt door de Lokale Omroep jaarlijks een jaaroverzicht op tweede kerstdag uitgezonden. In plaats van de te dure kwartaaluitzendingen worden voortaan regelmatig thema-uitzendingen gemaakt.

Ondertussen was het weer noodzakelijk geworden een grotere studio te bouwen. Op 8 november 1988 werd de eerste steen voor de nieuwe studio gelegd. Op 30 April 1989 werd de studio feestelijk geopend door toenmalig burgemeester van Berlicum de heer van Homelen.

In de nieuwe studio kon door de nieuwe faciliteiten veel meer. Dit leidde ongemerkt tot meer creativiteit en meer inzet van de medewerkers. Het was dus hoog tijd voor uitbreiding van de zendtijd en een nieuwe programmering. Ook moesten locatie-uitzendingen mogelijk worden. Er werden frequenties aangevraagd en locatiezenders gekocht. Op 31 augustus 1991 werd de eerste locatie uitzending een feit. Door de nieuwe aanschaf van apparatuur bleek de studio weer te klein, dus werd weer wat opslagruimte bijgekocht. In 1993 kwam tevens een nieuwe zendmast naast de studio zodat uitzendingen vanaf locatie nog gemakkelijker werden.

In 1994 wordt dan al weer het tienjarig bestaan van de Lokale Omroep gevierd met het uitbrengen van een cd met Brabantse liedjes, gezongen en gespeeld door Brabantse artiesten. Omdat de Omroep de beschikking had over een TV- kanaal werd geprobeerd een kabelkrant te maken. Zo kwam op 1 april 1995 de eerste uitzending van Tekst-TV tot stand. Tevens werd een samenwerkingsverband met Omroep Brabant gesloten.

In 1995 fuseert Lokale Omroep Berlicum met die van Sint-Michielsgestel en Den Dungen als gevolg van een gemeentelijke herindeling.

Radio (via de ether):

Lokaal 7 is 24 uur per dag in stereo te beluisteren op 107.4 FM.
© LogFM.com, 2009-2024 (2024-03-03,20:45:36)