Radio Barneveld

[

Listen Live

]

Radio Barneveld is het radiostation voor de gemeente Barneveld. Naast Barneveld bestaat de gemeente uit nog acht andere dorpen, Voorthuizen, Garderen, Stroe, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Zwartebroek, Terschuur en de Glind. Ook is er aandacht voor Achterveld. Radio Barneveld is de stations naam van de Barneveldse Omroep Stichting Aktief, zoals onze naam officieel is. De stichting werd op 23 augustus 1990 opgericht, met als doel lokale radio te verzorgen voor de gehele gemeente Barneveld. Voordat de eerste uitzending een feit was, moest er nog veel... See more

Barneveld FM|93.5
0342-422-411
Studio Pascalstraat 16-7, postbus 285
Radio Barneveld is het radiostation voor de gemeente Barneveld.

Naast Barneveld bestaat de gemeente uit nog acht andere dorpen, Voorthuizen, Garderen, Stroe, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Zwartebroek, Terschuur en de Glind. Ook is er aandacht voor Achterveld.

Radio Barneveld is de stations naam van de Barneveldse Omroep Stichting Aktief, zoals onze naam officieel is.

De stichting werd op 23 augustus 1990 opgericht, met als doel lokale radio te verzorgen voor de gehele gemeente Barneveld. Voordat de eerste uitzending een feit was, moest er nog veel werk verzet worden en de start werd vaak uitgesteld.

In 1995 werd ons de ether frequentie 107.6 MHz FM toegekend en op zaterdag 5 oktober 1996 begon om 11:00 uur dan eindelijk de uitzendingen. De eerste programma's duurde bij elkaar 18 uur per week - twee uur op maandag, dinsdag en donderdag en zes uur op zaterdag en zondag.

Onze studio was een kleine ruimte in het Concertgebouw van negen vierkante meter en er werd gewerkt met goedkope apparatuur. In 1997 verhuisden we naar onze huidige lokatie aan de Pascalstraat. Naast een ruime studio, kunnen we sindsdien ook beschikken over een kantoor annex ontvangst ruimte. Wel werkten we nog steeds met dezelfde 'low budget' apparaten.

Toen in 1999 de gemeente besloot de omroepbijdrage toe te kennen aan Radio Barneveld, werd door het Fortis fonds ons nieuwe apparatuur aangeboden, bestaande uit een nieuw mengpaneel, CD- en MD-spelers en toebehoren.

Hoogtepunten waren de starts van sport, kerken en politieke programma's. Vanaf 1999 was Radio Barneveld 50 uur per week te beluisteren.

Najaar 1997 werd voorzichtig een begin gemaakt met een internet pagina op een moeilijk uit te spreken URL. Weldra werd de huidige site actief en werd er gebouwd om meer informatie over Radio Barneveld te brengen. In augustus 2000 was er een beperkte sportsite, waarin nog druk geexperimenteerd werd. Nu is dankzij het programma Sportbase een volwaardige site.

In maart 1997 kregen we een plaatsje op de kabel op 102.0 MHz. Nadat een andere maatschappij de kabel overnam zijn we na een korte periode op 87.5 MHz nu in de gehele gemeente te beluisteren op 93.1 MHz op de kabel.

Eind oktober 2002 werd -mede door een terugloop van het aantal medewerkers- besloten tot een grondige herziening in de programmering. Alle lopende programma's werden toen tijdelijk gestopt, behalve de uitzendingen van de kerken en Raadhuisplein 2. In november werden de eerste programma's weer opgestart en later zelfs het eerste nieuwe programma (Studio G). Ook in december werden er twee nieuwe programma's gestart.

In januari 2003 werd een belangrijke uitbreiding tot stand gebracht, met name op de werkdagen. Op die dag werden tevens vijf totaal nieuwe programma's gestart en kwamen twee 'oude bekenden' terug, waarmee er weer een volwaardige programmering was.

Op 5 juli 2003 kwam Sport op zaterdag weer terug, vier weken daarna De tweede helft.

Achter de schermen werd er hard gewerkt en in augustus 2004 werd de knoop doorgehakt en besloten tot de aanschaf van een "radio-automatisering systeem". Er is gekozen voor Carmen.

Na een uitvoerige test periode werd "Carmen" officieel in gebruik genomen op 12 november.

Door deze investering werd het mogelijk om 24 uur per dag uit te zenden. Vanaf 12 november werd de uitzend-tijd uitgebreid met 19 uur, zodat het hele weekend Radio Barneveld te beluisteren was.

De belangrijkste stap was de invoering van een volledige 24-uurs uitzending per 1 januari 2005. Het belangrijkste nieuwe programma is Barneveld Nieuws Studio wat elke werkdag wordt uitgezonden.

De ontwikkelingen staan niet stil. Een doorn in het oog van luisteraars, maar ook van bestuur en medewerkers, is de gebrekkige ontvangst in de "buiten gebieden". Begin 2006 is een project gestart om deze problemen op te lossen. Met name in Zwartebroek, Garderen en Kootwijk zijn de problemen erg groot. In de herst van 2007 zou dit project worden afgerond, maar het duurde uiteindelijk tot 31 mei 2008. Een en ander hield wel in dat de bekende ether-frequentie 107.6 MHz verlaten werd en we overstapten op 93.5 MHz.

Gekoppeld aan dit gegeven ging die zelfde dag ook een lang gekoesterde wens om in stereo uit te gaan zenden in vervulling.

Radio Barneveld is een lokale publieke omroep, die geheel gerund wordt door momenteel zo'n 25 vrijwilligers.

Wij zijn nog altijd op zoek naar medewerkers in diverse functies.
© LogFM.com, 2009-2024 (2024-04-04,23:02:34)